Voedsel allergie beleid

Voedsel allergie- & -intolerantie beleid van de Ouderraad

Voor een werkgroep valt het niet altijd mee om bij activiteiten die vanuit school en ouderraad worden georganiseerd, rekening te houden met kinderen met een voedselallergie, zoals bij Sinterklaas, Kerst, Carnaval, Pasen, financiële actie etc. etc.. Daarom is er door de Ouderraad een beleid gemaakt voor dergelijke feesten.

INHOUD:

Doelgroep:

De kinderen met een voedselallergie en hun ouders.

Doel:
De ouders van een kind met een allergie zoveel mogelijk informeren over de voeding/versnaperingen die verstrekt worden tijdens een activiteit die door de school of de Ouderraad voor de gehele school georganiseerd worden. De leerkracht is verantwoordelijk voor de controle bij de georganiseerde activiteiten.
Bij klassikaal georganiseerde activiteiten zal de leerkracht sowieso verantwoordelijk zijn voor kinderen met een allergie.

Voorbereidingsproces/plan bij schoolactiviteit:
De werkgroep die de activiteit organiseert op schoolniveau, informeert ouders middels een stukje in het Infoblad dat en wanneer er voor de kinderen eet-, drink- en/of snoepmomenten geregeld zullen worden.
Dit zal geruime tijd van te voren worden aangekondigd; zegge minimaal 1 week van tevoren.
Het is hierbij van belang dat de naam, mailadres en telefoonnummer van de kartrekker van de werkgroep wordt weergegeven zodat de ouders van het kind met de allergie contact op kunnen nemen. De ouders van het kind kunnen hier dan informatie krijgen over het eten en drinken en indien nodig op anticiperen door zelf voor een alternatief te zorgen.
LET OP: Gewone traktaties in de klas door medeleerlingen vallen hier niet onder.

Nabespreking/evaluatie schoolactiviteit:
Na de schoolactiviteit worden eventuele problemen teruggekoppeld aan de werkgroep.

Coördinatie bij een klassikale activiteit:
Voor een klassikale activiteit is de leerkracht verantwoordelijk. Hij/zij heeft in de klassenmap de informatie over de kinderen met een allergie en/of ziekte (SOS-formullier) en anticipeert hierop samen met de klassenouders.
De leerkracht/klassenouder zal hiervoor de ouders op de hoogte moeten brengen van het eten/drinken. De ouders kunnen dan voor een alternatief zorgen.
Gewone traktaties in de klas door medeleerlingen vallen hier niet onder.

Evaluatie/Borgen:
Jaarlijks wordt door ouders het SOS-formulier aan het begin van het schooljaar opnieuw ingevuld om zo op de hoogte te blijven van de actuele stand van zaken m.b.t. de allergieën.

Uitgangspunt:
De leerkrachten-, klassenouders-, directie en/of Ouderraad zijn te allen tijde niet verantwoordelijk voor mogelijke fouten die gemaakt kunnen worden. Uiteraard wordt geprobeerd alles zo zorgvuldig mogelijk ten uitvoer te brengen en er zal met respect worden omgegaan met privacygegevens.

 

De ouders blijven te allen tijde eindverantwoordelijk voor het kind.

Copyright © 2024 Ouderraad De Bongerd. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.